Fashion ♥


                                             Het ontstaan van mode

 
Hee! Ik ga binnenkort een presentatie doen over mode, En daarin zit ook een stukje over het onstaan van mode. Dus daarom dacht ik: Waarom schrijf ik daar geen artikel over? Dus daarom komt hij er nu op! :) Veel plezier! Kus Katie.
 

Jaren 20: In de jaren '20 werd kleding voor het eerst echt belangrijk. De vrouwen in de roaring twenties gingen zich afzetten tegen de heersende regels en mode was daarvoor het perfecte middel. In 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog en brak een tijd van rijkdom aan, wat zorgde voor een grote revolutie op 't gebied van kleding. Als we aan de  twenties en jaren '20 kleding denken, zien we allemaal de flappers voor ons; mooie dames met korte bob-kapsels, luxe geborduurde jurken en 'n sigaret op 'n verlengstuk. Een belangrijke ontwikkeling in de jaren '20 was de introductie van rayon kousen. Huidskleurige panty's wekten de illusie van blote benen, terwijl vrouwen daarvoor beperkt waren tot zwarte maillots. Zulke sexy benen moesten natuurlijk geshowd worden, daarom kroop de roklengte geduren jaren '20 omhoog en werd er voor 't eerst echt aandacht besteed aan schoenen. Jurken en rokken kwamen nog wel tot ruim over de knie, maar het geheel was minder kuis en stukken vrouwelijker.

-          Jaren 30: In tegenstelling tot het jongensachtige figuur van de jaren '20, is jaren '30 kleding op en top vrouwelijk. Rokken werden langer, wijder en soepeler en de taille ging omhoog om de klassieke vrouwelijke vormen te benadrukken. Er kwam een duidelijke scheidingslijn tussen dagkleding en avondkleding. De kleding overdag werd steeds eenvoudiger, terwijl avondkleding erg glamoureus was. Vóór de jaren '30 hadden rijkere vrouwen geen behoefte aan praktische kleding. De huishoudster zorgde voor de klusjes in huis en de man werkte. In de jaren '30 veranderde dit. De wereld raakte in een grote economische crisis, waardoor mensen over het algemeen minder te besteden hadden. Veel vrouwen gingen werken en kregen een actiever leven, waardoor de kleding overdag steeds eenvoudiger en praktischer werd. De nadruk bleef op de klassieke vrouwelijke vormen: lange, wijde rokken met 'n hoge taille.

 

-          Jaren 40: De jaren '40 was door de Tweede Wereldoorlog geen geweldig decennium voor mode. Er ontstond grote schaarste op het gebied van grondstoffen, waardoor vroege jaren '40 kleding vooral gekenmerkt werd door hergebruik. Na de oorlog kwam Dior met de luxe New Look die de toon zal zetten voor vele jaren. Tijdens de oorlog ontstond er een grote schaarste aan materialen als katoen en leer. De overheid en het leger hadden zoveel mogelijk stof nodig, dus moest de modeindustrie incasseren. Door het tekort aan grondstoffen werd en een nieuwe stijl voor vrouwen ontworpen: zwarte mantelpakjes met korte, rechte rokjes en korte jasjes. Herenkostuums werden omgenaaid tot pakjes voor vrouwen, en kinderkleding werd gemaakt van vrouwenkleding.

In 1940 werden nylon kousen geïntroduceerd. Dit was een verbetering op de rayon kousen uit de jaren '20, omdat nylon elastischer is en beter bleef zitten. In 1943 verdwenen ze echter weer van de markt, omdat alle nylon nodig was om producten voor het leger te maken.

Avondjurken waren strak en eenvoudig, in tegenstelling tot de übervrouwelijke glamour van het vorige decennium. Het werd als onbeleefd gezien om rijkdom te showen in tijden van armoede.

 

-          Jaren 50: De jaren '50 werden gedomineerd door de New Look stijl die Christian Dior na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde. Het silhouet was erg vrouwelijk met een wespentaille, geaccentueerde boezem en wijde rokken met petticoats. Ook was dit het eerste decennium dat jongeren zich anders gingen kleden dan hun ouders. Het tijdperk van de jeugd is aangebroken! Na de Tweede Wereldoorlog werd van vrouwen verwacht dat ze stopten met werken en zich weer zouden concentreren op de kinderen en het huishouden. Zo ontstond het beeld van de fifties housewifes dat we nu kennen. Vrouwen werden in reclameprenten, boeken en televisieseries duidelijk gemaakt dat ze onderdanig moeten zijn en voor het huishouden moeten zorgen.

De jaren '50 kleding sloot daar bij aan. De jurken waren vrouwelijk, met een slanke taille en extreem wijde rokken met petticoats van nylon. Stoffen waren vaak bedrukt en van synthetisch materiaal. Stoffen als acryl, polyester en nylon waren goedkoop en makkelijk te verzorgen. Synthetische jurken en rokken met voorgeperste plooien waren populair omdat ze na het wassen hun plooien behielden en niet gestreken hoefden te worden. Ook al was de stijl op en top vrouwelijk, was het in die tijd niet gebruikelijk om een diep decolleté te showen. De meeste jurken hadden eenboothals of een hooggesloten kraagje.

Broeken werden steeds populairder. De lengte van de broeken varieërde van net onder de knie tot net boven de enkel.

Door een groeiend aanbod aan haarproducten als haarspray en krulspelden, konden vrouwen thuis ingewikkelderehaarstijlen creëren. Een populair kapsel was halflang met gekrulde punten. Ook paardenstaarten en vlechten waren in de mode.

 

Jaren 60: The swinging sixties! De jaren '60 waren een ongelofelijk goede tijd voor mode. Nooit eerder werd er zoveel geëxperimenteerd met vorm en kleur en verschillende stijlen. Waar de afgelopen decennia bestonden uit één of twee mode-stromingen, waren er vooral subculturen in de jaren '60 in opkomst. Het begin van de sixties zette de look van de jaren '50 voort. Elegante jurken met strakke bovenstukjes en wijde rokkenwaren nog steeds populair. De roklengte kwam niet boven de knie uit.

In 1964 kwam daar verandering in door de introductie van de minirok (bedankt, Mary Quant!). De roklengte kwam voor 't eerst een heel stuk hoger dan de knie. Hoewel het controversiële ontwerp in het begin niet overal in goede aarde viel, had binnen 'n paar jaar bijna iedere modebewuste vrouw een minirok of een mini-jurk in haar kast hangen.

Engeland was onmiskenbaar leider op modegebied. Populaire stijlen zoals de Mod-stijl (modernists), breidden zich razendsnel naar de rest van de Westerse wereld. Mod-meiden experimenteerden vooral veel met felle kleuren, a-lijn jurken, gogo-boots, geometrische prints en jurkjes van kunststoffen als PVC. Ook door de ongekende populariteit van The Beatles kwamen de Britten en hun stijl extra in de spotlights te staan.

-          Jaren 70: De grootste trends van de jaren '60 zetten zich voort in de seventies. Flower power was nog steeds overal aanwezig en ook minirokken werden nog veelvuldig gedragen. Stijlen begonnen steeds meer door elkaar heen te lopen. Als je de ene dag een minirok aanwilde, en de volgende dag een maxirok, dan kon dat. Je werd niet langer gedefinieerd door je subcultuur. Er waren 3 fases in de jaren 70: Hippies, Disco en Punk  Jaren 80: Jaren '80 kleding. De één gruwelt bij de gedachte, de ander is er dol op. Hoe dan ook, niemand kan ontkennen dat de eighties nog steeds veel invloed hebben op wat we vandaag de dag dragen.

Het silhouet was de jaren '80 was precies het tegenovergestelde van de jaren '70: in plaats van strakke tops en wijde broeken, hadden we nu wijde tops met strakke broeken. De mode van de jaren '80 werd sterk beïnvloed door wat er op televisie te zien was. MTV, populaire films als Flashdance en soapseries als Dallas en Dynasty bepaalden wat in  vogue was. 

 

 Jaren 90: We durven best te zeggen dat de raarste trends en mode no-go's uit de jaren '90 komen. Wie herinnert zich nog de haarmascara, naveltruitjes, lila broeken, Spice Girls schoenen, glitter, overmatig gebruik van lycra, heuptasjes, harembroeken met neonprint, stekeltjeshaar, tuinbroeken, denim on denim, gekleurd bont, haarspeldjes met vlinders of pluizenbollen... The list goes on and on. Maar toch halen we nog inspiratie uit de nineties. Denk aan de grunge-stijl, die al jaren hotter dan hot blijkt. 

 


Contact

Isabellaaaa ♥